Page 1 of 7 1 2 3 4 5 6 7 LastLast
Results 1 to 15 of 102
Like Tree1Likes

Load sorunu yaşayanlar için genel tartışma konusu

This is a discussion on Load sorunu yaşayanlar için genel tartışma konusu within the Türkçe forums, part of the General Discussion category; vBSEO mod_rewrite kullandığı için bazı kullanıcılar özellikle load sorunundan şikayet etmekteler ancak bu load sorununun kaynaklanma sebebi büyük çoğunlukta yetersiz ...

vBSEO.com Webmaster Mert Gökçeimam's Avatar
    Real Name
    Lizard King
    Liked
    541 times
    Blog Entries
    4

Load sorunu yaşayanlar için genel tartışma konusu

vBSEO mod_rewrite kullandığı için bazı kullanıcılar özellikle load sorunundan şikayet etmekteler ancak bu load sorununun kaynaklanma sebebi büyük çoğunlukta yetersiz server kaynakları , optimize edilmemiş server , hatalı hardware kullanımı , yanlış konfigurasyon seçimi gibi noktalar yüzünden ortaya çıkmaktadır.

Bu sorunu yaşayanların ağırlıkta Türkiye'de server satın almış olması malesef ülkemizde hosting'in ne kadar bahtsız bir durumda olduğunun kanıtıdır. ülkemizde satılan hosting planları , dedicated makinelerin hiçbirisi optimize edilmiş değildir. Kullanılan hardwareler ağırlıklı olarak şirket sahibine ucuz maliyet olsun diye hatalı seçilmiş durumda oluyor. Şirketlerin hizmet sunması ghereken kişileri server yönetimi konusunda bihaber kişilerden oluşmakta ve sadece google da buldukları 2-3 makale veya ahbaplarından gelen tavsiyeler üzerine hareket etmekte olan kişiler tarafından idare edilmektedir. Elbetteki bu birçok hosting şirketi sahibini , yöneticisini kızdıracak olsada malesef ağırlıktaki gerçek budur.

Load sorunu yaşayanlar lütfen bu konu altına şunları yazsınlar ki ben ve diğer kullanıcılar yardımcı olmaya çalışabilelim.

Server Konfigurasyonunuz *Cevapları lütfen detaylı yazınız
    • Işlemci
    • Ram miktarı
    • HDD
    WebServer Konfigurasyonunuz
    • Apache
    • Php
    • Mysql
    • Php Accelerator
    • Datastore Accelerator
    vBulletin Konfigurasyonunuz
    • 15 dakika cookie timeout ile online kişi sayınız
    • Kullandığınız modifikasyonlar
    • Error_logunuzda var olan ve load sorunu yaşadığınızda karşılaştığınız hatalar
    Ortalama bir foruma sahip bir kişinin kullanmasını tavsiye edeceğim Webserver konfigurasyonları şu şekilde olur
    • Apache 2.2.6 - mod_gzip deaktif ve yerine çok daha az load yaratan mod_deflate aktif. Tavsiye edeceğim keepalive ayarları
      Code:
        KeepAlive On
      MaxKeepAliveRequests 1000
      KeepAliveTimeout 2
      MinSpareServers 10
      MaxSpareServers 15
      StartServers 10
      MaxClients 180
      MaxRequestsPerChild 1000
    • Php 5.2.6 php'nin son sürümü hem çok fazla optimasyon içermekte , hem eski sürümlerden çok daha hızlı çalışmaktadır.
    • Mysql 5.0.46
    • xCache - şu anda var olan php cache scriptleri içerisinde perfonmans açısından en başarılı olanıdır. Tavsiye edeceğim xcache ayarları
      Code:
      [xcache]
      xcache.size = 130M
      xcache.count = 2
      xcache.slots = 2K

xcache.mmap_path = "/dev/zero"

xcache.cacher = On
      xcache.optimizer = Off
      xcache.stat = On

xcache.readonly_protection = Off
    • Memcached - querylerinizi cache ederek daha az query çalıştıurmanızı ve bu şekilde mysql üzerine daha az yük binmesini sağlar
    Şahsen ben apache yerine lighttpd kullanmaktayım ve apache ye göre perfonmans açısından çok daha iyi verim alıyorum. Ancak ben kullandığım lighttpd , php , mysql gibi sürümlerin rpm'lerini kendim oluşturuyorum yani hepsini kendi serverıma özel compile etmekteyim. Gerek live gerek test serverlarımda yaptığım testler sonucunda çok açık ifade edebilirim ki vbseo'nun server üzerine bindirdiği yük çok azdır. Çoğu zaman bu yük anımsanmayacak derecede az ölçüde kalıyor . Kaldı ki gerçekten çok büyük forumlar anlık 5-6 bin kişinin online olduğu siteler vBSEO kullanmaktadır. Bu da load sorununun tamamen server bazında yukarıda saydığım sebeplerden olduğunu ortaya koymaktadır.

Lighttpd kullanmak isteyenler aşağıdaki adresi takip ederek hazırlamış olduğum kurulum işlemlerini uygulayabilirler.
    CentOS 5 Lighttpd - Php Kurulumu - Ayyas
    Last edited by Mert Gökçeimam; 11-20-2007 at 08:13 AM.
    Mert Gökçeimam / Crawlability Inc.

vBSEO 3.6.0 Alpha Önizlemesi - Including Like Tree
    Unveiling the NEW vBSEO Sitemap Generator 3.0 - available NOW for vBSEO Customers!

Twitter:@Depkac
    Personal Blog : Mert Gökçeimam

Junior Member
    Real Name
    forum.iyinet.com
    Liked
    0 times
    Faydalı bir makale olmuş Mert, eline sağlık.

Konu başlığı "Load sorunu" yerine "Aşırı yüklenme sorunu" olarak değiştirilmeli bence.

Burada kısıtlı bir konfigurasyon için anlatım yapılmış. Çok faydalı olmasına rağmen, pek çok kullanıcı bu bilgilerden faydalanamayabilir. Bu nedenle kendi konfigürasyonunu bildirip yardım isteyenlere bu başlık altından hep birlikte yardım edelim derim.

Real Name
    Lizard King
    Liked
    541 times
    Blog Entries
    4
    Zaten ondan dolayı açtım bu konuyu. Ana fikir olarak yüklenme sorunu yaşayanların hiçbirisi malesef detaylı bilgi vermiyor. Detaylı bilgi alabilmek için gerekli olan her türlü bilgi örneğini sundum ki ona göre cevap ve tavsiye verebilelim

Unveiling the NEW vBSEO Sitemap Generator 3.0 - available NOW for vBSEO Customers!

Senior Member HaYLaZ's Avatar
    Real Name
    Sadri
    Liked
    0 times
    Bilgiler için teşekkürler. Vbseonun son versiyonunun zendlenmiş olmaması birnebzede olsa serveri rahatlattı
    Hergün Bir Yudum : Bilgi İksiri

Member kralex's Avatar
    Real Name
    Omer G.
    Liked
    0 times
    apacheyi dediğiniz gibi uyarladım cpanel lisansım bittiği için bakamadım ama farkı yazıcam buraya

Member
    Real Name
    Umut
    Liked
    0 times
    Quote Originally Posted by HaYLaZ View Post
    Bilgiler için teşekkürler. Vbseonun son versiyonunun zendlenmiş olmaması birnebzede olsa serveri rahatlattı
    aynen bizim içinde geçerli bu zend yada ioncube lu her iki sürümde de kullanamamış 1 sene beklemiştik bu yeni sürüm çok iyi oldu

Junior Member
    Real Name
    Bora
    Liked
    0 times
    Merhabalar,

Normalde 2 adet webserver 1 adet mysql server'da yayin yapan tek bir sitem'in 2 web serverimde kullandiklari yük ortalama her birinde %1-2 arasinda değişmekteydi. Mysql serverda ise bu deger %1 ' in üzerine çikmamaktaydi. Suan Vbseo'yu aktif yaptiğimda sunucularimdaki yükler

Webserver1

quadcore q6600
    4 gb ram
    80 Gb 7200 rpm Disk

Apache 1.3.39
    Php 4.4.7
    Herhangi bir php hizlandirici yazilim bulunmamakta.

Load ortalamalari : load average: 8.01, 6.80, 4.62

httpd.conf içeriği;

Code:
    Timeout 150
    KeepAlive On
    MaxKeepAliveRequests 100
    KeepAliveTimeout 4
    MinSpareServers 10
    MaxSpareServers 15
    StartServers 10
    MaxClients 280
    MaxRequestsPerChild 1000

Webserver2

Core2Duo e6600 2.4
    4 gb ddr2
    80 gb 7200 rpm Disk

Apache 1.3.39
    Php 4.4.7
    Herhangi bir php hizlandiri yazilim bulunmamakta.

Load avarage: load average: 19.55, 16.33, 13.30

httpd.conf içeriği;

Code:
    Timeout 150
    KeepAlive On
    MaxKeepAliveRequests 100
    KeepAliveTimeout 4
    MinSpareServers 10
    MaxSpareServers 15
    StartServers 10
    MaxClients 200
    MaxRequestsPerChild 1000

Mysql server

Quadcore q6600 2.4
    4 gb ddr2
    150 gb Raptor 10bin rpm Sata2 disk

Mysql versiyon : 4.1.22

Load avarage: load average: 19.29, 9.75, 6.30

my.cnf ayarları;

Code:
    [mysqld]
    skip-name-resolve
    safe-show-database
    #old_passwords
    back_log = 75
    skip-innodb
    max_connections = 800
    key_buffer = 256M
    myisam_sort_buffer_size = 64M
    join_buffer_size = 2M
    read_buffer_size = 2M
    sort_buffer_size = 4M
    table_cache = 2000
    thread_cache_size = 384
    wait_timeout = 50
    connect_timeout = 10
    tmp_table_size = 128M
    max_heap_table_size = 128M
    max_allowed_packet = 64M
    max_connect_errors = 10
    thread_concurrency = 4
    read_rnd_buffer_size = 524288
    bulk_insert_buffer_size = 8M
    query_cache_limit = 7M
    query_cache_size = 128M
    query_cache_type = 1
    query_prealloc_size = 131072
    query_alloc_block_size = 65536
    default-storage-engine = MyISAM

[mysqld_safe]
    nice = -10
    open_files_limit = 8192

[mysqldump]
    quick
    max_allowed_packet = 16M

[myisamchk]
    key_buffer = 64M
    sort_buffer = 64M
    read_buffer = 16M
    write_buffer = 16M

[mysqlhotcopy]
    interactive-timeout
    15 dk cockie değeri ile online kullanici sayisi 2500+
    Apache loglarında aldığım error lar

Code:
    [Tue Dec  4 14:44:49 2007] [notice] cannot use a full URL in a 401 ErrorDocument directive --- ignoring!
    [Tue Dec  4 14:45:11 2007] [notice] cannot use a full URL in a 401 ErrorDocument directive --- ignoring!
    [Tue Dec  4 14:45:11 2007] [notice] cannot use a full URL in a 401 ErrorDocument directive --- ignoring!
    [Tue Dec  4 14:45:12 2007] [notice] cannot use a full URL in a 401 ErrorDocument directive --- ignoring!
    [Tue Dec  4 14:46:01 2007] [notice] cannot use a full URL in a 401 ErrorDocument directive --- ignoring!
    [Tue Dec  4 14:46:01 2007] [notice] cannot use a full URL in a 401 ErrorDocument directive --- ignoring!
    [Tue Dec  4 14:46:02 2007] [notice] cannot use a full URL in a 401 ErrorDocument directive --- ignoring!
    [Tue Dec  4 14:46:02 2007] [notice] cannot use a full URL in a 401 ErrorDocument directive --- ignoring!
    [Tue Dec  4 14:46:05 2007] [notice] cannot use a full URL in a 401 ErrorDocument directive --- ignoring!
    [Tue Dec  4 14:46:42 2007] [notice] cannot use a full URL in a 401 ErrorDocument directive --- ignoring!
    [Tue Dec  4 14:46:42 2007] [notice] cannot use a full URL in a 401 ErrorDocument directive --- ignoring!
    yukarıdaki error loglar bu sekılde uzayıp gıdıyor. Ikı web server ıcınde aynı error loglar mevcut.

Durum cidden içler acisi 5-6 aydir %2 load gormezken suan her bir makina nerdeyse %15 load ortalamasinda. Gerçi belirtmek isterim Vbseo da henuz herhangi bir değişiklik yapmadım. Default ayarlarda suan.

Umarım vbseo seruvenım bukadar hızlı son bulmaz hevesım kursagımda kaldı aşarız inşallah bu load sorunlarını.

Yardımınız için şimdiden teşekkürler

Saygılar.
    Last edited by Dark_Angel; 12-05-2007 at 12:15 PM.

Real Name
    Lizard King
    Liked
    541 times
    Blog Entries
    4
    Selam Bora ,

Php'leri 5.2.x versiyonuna , Mysql'ide 5.0.46 ya upgrade etmeni tavsiye ederim. Ayrıca Apache'yi 2.2.26 ya upgrade et. Apache ile birlikte mod_deflate kurmanı tavsiye ederim. Bunun yanısıra Php hızlandırıcı olarak xcache , mysql içinde memcached kurarsan inanılmaz hız farkedersin.

Junior Member
    Real Name
    Bora
    Liked
    0 times
    Quote Originally Posted by Mert Gökçeimam View Post
    Selam Bora ,

Php'leri 5.2.x versiyonuna , Mysql'ide 5.0.46 ya upgrade etmeni tavsiye ederim. Ayrıca Apache'yi 2.2.26 ya upgrade et. Apache ile birlikte mod_deflate kurmanı tavsiye ederim. Bunun yanısıra Php hızlandırıcı olarak xcache , mysql içinde memcached kurarsan inanılmaz hız farkedersin.
    Mert bey,

tesekkurler öneriler için, vbulletin'dan eva ve diğer teknik departmandaki arkadaşlar en stabil optimizasyon için kullanılan servis yada yazılımların suan kullanılan mevcut en son surumlere upgrade edilmesini öneriyolar genelde. Yani Apache 1.3.x kullanıyorsanız 1.3.39 php 4.4.x kullanıyorsanız 4.4.7 vs.. mysql ın suanki mevcut optımızasyon ıle performansı son derece tatmın edıcıydı benım ıcın vbseo dan once %1 load dan yukarısını gormedım hıc. mysql'ı 5 surumune upgrade ettıkten sonra tekrar 4'e donme sansım yok bıldıgım kadarı ıle mysql 5 te yapısını degıstırıyor komple.

Sızın bu onerılerınız daha once bu tarz load balancıng yapılan ve yakın konfigurasyonlarda barındırılan sıtelerde denenıp bu performans farkı onaylandımı acaba? Yapılan degısıklıklerden sonra tekrar downgrade etmem tum servıslerı baya iş cıkarıcaktır cunku. Kaldıkı mysql ım zaten local de calısmakta dc ye gıdıp onu kucagıma alıp ugrasmam gerekıcek bıraz

Bu upgrade ve extra yazılımlardan sonra vbseo + vbulletin ıkılsınde gordugum loadlardan kesın olarak yırtarmıyım paçayı öleyse başa gelen çekilir diyip giyinip dc nin yollarını aşındırıcam yok benimki bir öneri bora yani performans olarak gozle gorulur bı farkda yasabılırsın aynı durumla bu upgrade lerden sonra karsılasabılırsınde dıyorsanız hıc ugrasmıyım bos yere

İlginiz için tekrar teşekkürler mert bey

Saygılar.

Real Name
    Lizard King
    Liked
    541 times
    Blog Entries
    4
    Herşeyden önce yaklaşık 4 ay içerisinde Php 4.x serisinin desteği bitiyor. Yani php bişr daha 4.x serilerine yama veya yeni versiyon ayınlamayacak. Kaldı ki 5.1.6 serisi sonrasındaki versiyonlar birçok yenilik ve hız opsiyonları içermektedir. Php 4.x serisi 1970 model bir arabayken 5.2.x serileri o km arabalardır ve dediğim gibi şiddetle upgrade etmenizi tavsiye ederim.

Aynı şey mysql içinde geçerli. Hele ki 5.0.46 versiyonuyla gelen yenilik ve bug fixler inanılmayacak düzeyde ve sadece bu ikisini upgrade etmeniz bile sitenizin hızlanmasına yol açacak olgulardır.

Apache'de farklı değil. mod_deflate , mod_gzip e göre çok daha iyi perfonmans gösteriyor.

Bu dediklerimi yaparsanız load oranlarınız büyük ölçüde düşecektir.

Şöyle bir örnek vereyim. Ben kendim birçok farklı sistem testleri yaparım. Şimdi kullandığım konfigurasyon öncesinde standart php 4.x mysql 4.x ve apache 1.3.x kullandım. Load oranlarım 4 civarlarındaydı. Daha sonra bahsettiğim gibi değişiklikleri yapınca load oranların 0.03 civarlarında geziyor. Gerçi ben şahsım olarak apache'den nefret ettiğim için lighttpd kullanıyorum Ama 2.2.6 versiyonu o kadar da kötü değil Apache'nin.

Junior Member
    Real Name
    Bora
    Liked
    0 times
    Herşeyden önce yaklaşık 4 ay içerisinde Php 4.x serisinin desteği bitiyor. Yani php bişr daha 4.x serilerine yama veya yeni versiyon ayınlamayacak. Kaldı ki 5.1.6 serisi sonrasındaki versiyonlar birçok yenilik ve hız opsiyonları içermektedir. Php 4.x serisi 1970 model bir arabayken 5.2.x serileri o km arabalardır ve dediğim gibi şiddetle upgrade etmenizi tavsiye ederim.

Aynı şey mysql içinde geçerli. Hele ki 5.0.46 versiyonuyla gelen yenilik ve bug fixler inanılmayacak düzeyde ve sadece bu ikisini upgrade etmeniz bile sitenizin hızlanmasına yol açacak olgulardır.

Apache'de farklı değil. mod_deflate , mod_gzip e göre çok daha iyi perfonmans gösteriyor.

Bu dediklerimi yaparsanız load oranlarınız büyük ölçüde düşecektir.

Şöyle bir örnek vereyim. Ben kendim birçok farklı sistem testleri yaparım. Şimdi kullandığım konfigurasyon öncesinde standart php 4.x mysql 4.x ve apache 1.3.x kullandım. Load oranlarım 4 civarlarındaydı. Daha sonra bahsettiğim gibi değişiklikleri yapınca load oranların 0.03 civarlarında geziyor. Gerçi ben şahsım olarak apache'den nefret ettiğim için lighttpd kullanıyorum Ama 2.2.6 versiyonu o kadar da kötü değil Apache'nin.
    Giyinmeye başladım bile mert bey tesekkurler yorumlarınız için ben ufak ufak dc ye doğru yol alıyım.

Saygılar.

Junior Member
    Real Name
    forum.iyinet.com
    Liked
    0 times
    Arkadaşlar MySQL optimizasyonu ile ilgili olarak forumumuzda da faydalı bilgiler bulabilirsiniz.

MySQL Veritabanı SQL - Webmaster Forumu
    MySQL CPU Kullanımı my.cnf optimizasyonu - Webmaster Forumu
    tuning-primer.sh mysql tuning scripti - Webmaster Forumu

Forumumuza üye değilseniz bana PM atabilirsiniz.

Real Name
    Lizard King
    Liked
    541 times
    Blog Entries
    4
    Mysql optimasyonunu herhangi bir script yaparak kullanan kişilerin hiçbirisine server administrator demem. Kusura bakma ancak ben herşeyi kendim yapmayı tercih ederim. Buna rpm'leri bile oluşturmak dahil.

Junior Member
    Real Name
    forum.iyinet.com
    Liked
    0 times
    Mysql optimasyonunu herhangi bir script yaparak kullanan kişilerin hiçbirisine server administrator demem. Kusura bakma ancak ben herşeyi kendim yapmayı tercih ederim. Buna rpm'leri bile oluşturmak dahil.
    Senin için sevindim, ama herkes bu kadar bilmiyor.

ssh de işlem yapmayı bilmeyen webmasterlarımız var.

Pek çok kişi her işi için kontrol paneli kullanıyor.

Biz elimizden geldiğince herkese yardımcı olmaya çalışıyoruz.

Junior Member
    Real Name
    Bora
    Liked
    0 times
    Mert bey,

Mevcut 2 web server'ın apache lerini 2.2.6 phpleri ise 5.2.5 versiyonuna upgrade ettim, ıkı server'a Xcache 1.2.0 kurdum ve xcache ayarlarını ilk mesajınızda belirttiğiniz değerlere getirdim. Yazınızda bahsettiğiniz Memcached olayını kurmadım bahsettiğiniz apache'nin kendi içerisindeki modul olan memcache midir? ( bknz. mod_mem_cache - Apache HTTP Server ) yoksa farklı bir yazılım olan memcached: download mamcached midir? muallakta kaldım.

Page 1 of 7 1 2 3 4 5 6 7 LastLast